Een plek met een verhaal

We duiken in de geschiedenis van deze verborgen parel in Zuid-Frankrijk.

Hoe eeuwenoud Albezon precies is, lijkt niet meer te achterhalen. Op het einde van de achttiende eeuw zouden er tijdens de Franse Revolutie negen mensen in Albezon hebben gewoond. De drie woonhuizen zijn op dat moment bewoond door twee of drie families die vooral leven van kastanje- en zijdeteelt. In 1921 zouden de laatste permanente bewoners er hebben geleefd. De streek is op dat moment volledig ontvolkt. De jonge mensen zoeken namelijk hun geluk ver weg van het harde leven in de Cevennen.

De woonhuizen, schuur, stallingen komen leeg te staan. Tientallen jaren verkommert de site tot een ruïne. Tot eind de jaren zeventig. In 1978 ontdekt Yvan Verdonck Albezon. Op het moment dat een groep Gentse oud-scoutsleiding vol vuur geraken, gaat het snel. Het hogerop gelegen bezinningsdorp La Viale koopt Albezon. Niet veel later ontstaat vzw Albezon en het eerste zomerkamp vindt plaats in 1979. Dak na raam, terras na vloer worden aangepakt. 

De permanenten

De eerste permanenten zijn Chantal en Ignace. Deze Française en Zwitser komen aan begin 1986. De permanenten volgen elkaar op. De meeste permanenten verblijven twee jaar op Albezon. 

In chronologische volgorde zijn de permanenten: Veerle en Toon, Geert en Liliane, Luc, Dries en Marianne, Jan en Brigitte, Greet en Nicolas, Bieke en Wim, Joke en Inge, Evelyn en Valéry, Marc en Annemie, Nele en Kris, Tim en Imelda, Kurt en Elke, Sabine en Lander, Katrien en Toon, Miet en Wouter, Emmy en Sam. Samen met hen komen ook al hun kinderen leven op de site.

Sinds september 2022 wonen Greet en Majo in Albezon samen met hun kinderen Inti en Nima.

De permanenten vangen jaarlijks enkele jongeren uit de bijzondere jeugdzorg op. Alle permanentenkoppels samen zagen er al zo'n honderd kampen passeren, sleurden en wroetten, in deze ... oase ergens tussen hemel en aarde.

Een veranderende vzw

De vrijwilligers-vzw krijgt vanaf halfweg de jaren negentig subsidies van de Vlaamse overheid. Sindsdien werken er ook enkele beroepskrachten voltijds of deeltijds in allerlei projecten en op het secretariaat. 

Tussen 1 januari 2011 en 1 januari 2015 zijn de vzw’s Albezon, De Boon, De Werf, Hadron, De Totem en Centrum Ambulante Begeleiding gefaseerd opgegaan in de fusieorganisatie vzw aPart. Albezon behield in dit reorganisatieproces hun unieke plaats als belangrijke deelwerking. Meer info over vzw aPart vind je op www.vzwapart.be. De kampen blijven verder bestaan onder de naam Albezon vakantiekampen.

In 2019 viert Albezon zijn veertigste verjaardag. Op een groot feest in maart 2019 in Gent en een groot feest in Albezon in augustus 2019 komen vele tientallen sympathisanten en vrienden van Albezon samen. De oudere generatie én de jongere generatie zijn dankbaar: het Albezonvuur leeft verder.

Samen met de veertigste verjaardag wordt in maart 2019 de nieuwe visie gelanceerd, na anderhalf jaar discussiëren en zoeken. Een visie die Albezon sterk maakt voor de toekomst. Een toekomst waar wij in geloven. Benieuwd naar die visie? Je kan ze hier lezen.

Samen met de lancering van de nieuwe visietekst worden de 'vakantiekampen' omgedoopt tot 'Albezonreizen'. 'Ploegje vakantiekampen' heet voortaan 'Team Albezonreizen'. 

Op 21 december 2020 wordt deze website gelanceerd en start Albezon met een Instagrampagina. #albezonleeftverder